Kurumuzda Uygulanan Testler

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Okula başlama yaşına geldiği düşünülen çocuklara uygulanan, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak okula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir araçtır. 6 adet alt kategoriden oluşan bu test çocukları; kelime anlama, genel bilgi, sayılar, cümleler, kopyalayabilme ve eşleştirme alanlarında değerlendirmektedir. 

5-6 yaşına gelen çocukların biyolojik olarak okula başlama yaşı geldiği düşünülse de; her çocuğun gelişimi kendine hastır. Siz de çocuğunuzun okula başlamaya hazır olup olmadığını merak ediyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Moxo Dikkat Testi 

Klinik ve bilimsel olarak onaylanmış olan Moxo testi, 6-12 yaş aralığındaki çocuklarda ve 13-65 yaş arası yetişkinlerde dikkati ölçmek için kullanılan online bir testtir. 30’u aşkın ülkede kullanılan bu test DEHB tanısının koyulmasında yardımcı olması nedeniyle de sıkça tercih edilen bir testtir. Yaklaşık 15 dakika gibi kısa sürede yapılan, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun 4 ana belirtisi olan Dikkat eksikliği, Zamanlama problemi, Dürtüsellik ve Hiperaktivitenin ölçülmesini sağlar. 

Siz de çocuğunuzda, kendinizde ya da bir sevdiğinizde dikkat ve odaklanma alanında zorlanma; zamanlama konusunda sıkıntı çekme ya da dürtüsel davranımda kendini ketleyememe gibi belirtiler fark ediyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Denver II Gelişim Testi 

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel değerlendirmesini yapan bir tarama testidir. Olası sorunların saptanması, gelişimsel gerilik şüphesinde bulgu sağlanması ve riskli bebeklerin gelişiminin izlenmesi anlamında oldukça değerli bir testtir. 

Test; sosyal- öz bakım becerileri, ince motor becerileri, dil becerileri ve kaba motor becerileri olmak üzere 4 başlıkta gelişimsel becerileri değerlendirmektedir. 

Gessel Gelişim Testi

3- 10 yaş aralığındaki çocuklar için uygulanan bir gelişim testidir. Performans değerlendirme testi olan bu test, çocukların el- göz koordinasyonları, görsel hafıza, motor becerileri ve küçük kas becerilerinin ölçülmesinde etkin rol oynamaktadır. Ebeveynin onayı ve isteğiyle uygulama yapılmaktadır. Gelişim döneminde olan çocuğun davranışlarına göre bir öz izlenim oluşturmaktadır. 

Bir İnsan Çiz Testi (Goodenough)

3-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bu test, çizilen insan figürü üzerinden çocuğun bilişsel gelişimini ölçmektedir. Çocuğun zekâ düzeyi, bilişsel gelişimi, gelişimsel düzeyi, öğrenme güçlüğü değerlendirmesi, nörolojik bozukluk değerlendirmesi gibi durumlarda kullanılmaktadır. 

CAT Testi

Cat testi, 3- 10 yaş aralığındaki çocukların bulundukları psikolojik durum hakkında bize bilgi veren projektif bir testtir. Yaklaşık 20- 45 dk süren bu test beslenme problemleri, ebeveyn tutumları, kardeş kıskançlığı, tuvalet eğitimi gibi konularda çocuğun bunu nasıl değerlendirdiği ve çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında ipucu vermektedir. 

Frankfurter Dikkat Testi

5- 6 yaş arasındaki okul öncesi sınıflarda, ilkokullarda bulunan çocuklara uygulanan bu test bir dikkat testidir. Test farklı olanı bulma ve bulurken dikkati ölçme hızı ile ilgilidir. Testte obje olarak elma ve armut figürleri bulunur. Verilen sürede elmaları bulması söylenir. Bu testle birlikte çocuğun dikkat hızı, elma ve armutu birbirinden ayırabilmesi ve küçük kas becerilerini kullanabilme kabiliyeti ölçülmüş olur.

Benton Görsel Algı Testi

8 yaş ve üstü bireylere uygulanan bir görsel algı testidir. Bir performans testi olan bu test şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmekte; görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir.

TEDİL (Türkçe Erken Dil Gelişim Testi)

Test, bireysel olarak yönetilen, norm referanslı ve 2 yaş, 0 ay ve 7 yaş 11 ay arasındaki çocukların alıcı ve ifade edici sözel dil becerilerini ölçmeyi amaçlayan bir testtir. (Hresko ve ark., 1999). Test sonuçları erken dönemde dil bozukluğu olan çocukları tanılayabilme, dil gelişimlerinin zayıf ve güçlü yanlarını gösterme, gelişim sürecine dair bilgi verme ve araştırma yapma gibi amaçlarla kullanılabilmektedir.

ADD (Afazi Dil Değerlendirme Testi)

Serebrovasküler olay sonucunda, sol beyin hasarına maruz kalan bireylerin tüm dil alanlarındaki performanslarını belirlemeyi, afazi tanısı koymayı ve uygun terapi hedeflerini seçmeye yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

     

      • Spontan dil ve konuşma

      • İşitsel anlama

      • Tekrarlama

      • Adlandırma

      • Okuma

      • Dilbilgisi

      • Söz eylem

      • Yazma

    değerlendirme bölümleri olmak üzere 8 alt testten oluşmaktadır.

    SST( Sesletim Ses Bilgisi Testi)

    Sesletim ve Ses Bilgisi Testi, 2-8 yaş aralığındaki çocukların telaffuz sorunları ve anlaşılması zor konuşma gibi sesletim bozukluklarının ayırıcı tanısını, değerlendirmeyi hedefleyen norma dayalı standardize edilmiş bir testtir. Sesletim ve Ses Bilgisi Testi, çocuklarda, sesletim ve ses bilgisel gelişimi değerlendirerek bu gelişim boyutları hakkında bilgi vermektedir.

    Sesletim ve Ses bilgisi Testi üç alt testten oluşmaktadır. Başlıca alt testler:

       

        • Sesletim Tarama Alt Testi (SET),

        • İşitsel Ayırt Etme Alt Testi (İAT),

        • Ses bilgisel Analiz Alt Testi (SAT) 

      Tetsleme ve uygulama için kurumumuza başvurabilirsiniz.

      KEŞİDA (Kekemelik Şiddet Değerlendirme Aracı)

      Kekemeliğin şiddetinin değerlendirilmesinde Riley’in 1972 ve 1994 yıllarında revize edilmiş kekemelik derecelendirme/şiddet aracı yaygın olarak kullanılır. SSI (kekemelik derecelendirme /şiddet aracı), okuma bilen ya da bilmeyenlerin test edilebildiği, çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilen bir testtir. Okuma veya doğal konuşma ile değerlendirme yapılabilir.

      KEŞİDA-4 konuşma davranışının dört alanını ölçmek için tasarlanmıştır:

      1-Kekemeliğin sıklığı

      2-Kekemeliğin süresi

      3-Kekemeliğe eşlik eden davranışlar

      4-Kişinin konuşmasının doğallığı,