Afazi
Afazi, travmatik beyin hasarı, inme veya tümör gibi durumlarda beynin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan nörolojik bir dil bozukluğudur. Beyindeki hasarın yeri ve büyüklüğüne göre, dilin konuşma, anlama, okuma ve yazma gibi bileşenleri etkilenebilir. Bu hasarlar farklı afazi türlerinin gelişmesine de yol açar. Afazi terapisi, Özel Lotus Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimizde sunulmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Motor konuşma bozuklukları
Motor konuşma bozuklukları apraksi ve dizartri olmak üzere ikiye ayrılır.
Apraksi
Apraksi, bilinci yerinde ve anlama yetisi normal olan bir bireyin, motor, duyusal veya koordinasyon kusuru olmaksızın bildiği amaçlı bir hareketi yapamamasıdır. İstemsiz hareketler korunurken, istemli kas hareketlerinin planlanması ve sıralanmasında sorun yaşanır. Apraksi, konuşma kaslarında güçsüzlükten kaynaklanmaz, ancak genetik faktörler ve erkek olma apraksi için risk faktörleridir. İnce ve kaba motor hareketlerini kontrol etme yeteneğini etkileyen bu nörolojik durum, bireylerde doğuştan ya da beyin hasarı sonucu gelişebilir.
Dizartri
Dizartri, Merkezi Sinir Sistemi veya çevresel sinir sistemi hasarlarına bağlı olarak konuşmanın üretiminde kas kontrolünü etkileyen bir motor konuşma bozukluğudur. Dizartri bir dil bozukluğu veya bilişsel bozukluk değildir; konuşma kaslarının kontrolünde anormallik, koordinasyon eksikliği veya zayıflık sonucu ortaya çıkar. Bu durum konuşmanın solunum, sesleme, rezonans, sesletim ve prozodik özelliklerini etkiler, dolayısıyla anlaşılabilirliği sınırlandırır.
Yarık damak-dudak
Damak yarıklığı, embriyonik dönemde yüz yapılarının birleşmesindeki kusurlar nedeniyle oluşur. Dudak, sert damak, yumuşak damak, diş ve burun gibi yapıların bir veya birden fazlasının gelişiminde bozukluk olabilir. Bu durum, artikülasyon bozukluğuna yol açarak konuşmada hipernazaliteye neden olabilir.