Down Sendromu Destek Eğitim

Down Sendromu Nedir? 

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı, üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.

Down Sendromu Nedenleri ve Görülme Sıklığı Nedir?

Bebeğin down sendromlu doğmasının en temel nedenlerinden biri annenin yaşı olarak görülür. Örneğin, doğumunu geç bir yaşta yapan annenin bebeğinde erken yaşta doğum yapan annenin bebeğine oranla Down sendromu riski yüksektir. Down sendromu, insanda kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ortalama 800 ile 1000 doğumdan birinde görülür. Down sendromunun görüldüğü bireylerde ortak olan bazı fiziksel özellikler ve tipik bir göz şekli vardır. 

Down Sendromlu Hastaların Zekâ ve Zihinsel Gelişim Özellikleri Nelerdir?

Down sendromlu bireylerde hafif ve orta derecede zekâ geriliği gözlenir. Zihinsel performansları düşük düzeyde olup; bu bireylerde zihinsel becerilerde başarısızlıklar görülebilir.

Down Sendromlu Çocuklarda Görülen Başlıca Tıbbi Problemler Nelerdir?

Down sendromlu bireylerde, normal bireylere kıyasla görülme sıklığı daha yüksek olan bazı hastalıklar bulunmaktadır.

Bu hastalıkların başlıcaları; 

  • Kalp hastalıkları gelmektedir. Down sendromlu bireylerin yaklaşık yarısında kalp hastalığı görülür. 
  • Görme ve işitme problemleri de görülür. 
  • Eşlik eden diğer problemler ise tiroid bezi hastalıkları, obezite ve sık enfeksiyon geçirme şeklinde sıralanabilir.

Down Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Down sendromlu bireyler genellikle fiziksel görünüşle ilgili tipik özelliklerle kendini gösterir. Gözler çekik ve arası açıktır. Down sendromlu bireyler normalden daha kısa boyludur ve bu bireylerin el ve ayak yapısı daha küçük olup ayrıca kol ve bacak uzunlukları daha kısadır. Avuç içinde enine tek bir çizgi bulunur. Ayaklarında 1. ve 2. parmakları arasındaki mesafe normalden daha fazladır.

Down Sendromlu Çocuğun Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Down sendromlu bebekler doğumdan gelen farklılıkları sebebiyle diğer bebeklere göre daha farklı bir bakıma ihtiyaç duyabilirler. Bu konuda ailelerin bilgilendirilmesi ve gerekli olan doktor takiplerinin yapılması sağlanmalıdır. Doğumdan itibaren çocuk doktoru, çocuk nöroloğu, kalp – damar cerrahı, çocuk psikiyatrisi ve pediatrik fizyoterapist takibinde olmalıdır.

Down Sendromlu çocukların gelişiminde erken yaşta özel eğitim ve fizik tedavinin önemli bir yeri vardır. Eğitime ve tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa gelişim o kadar hızlı olur. Özellikle 0-7 yaşta alınan yoğun eğitimler, ilerleyen süreçlerde çocukların sosyal ve fiziksel gelişimini anlamlı olarak destekler. Çünkü bu çocuklar doğuştan hipotonik bir bedene sahip olduklarından genellikle yürümeye geçişleri 3 yaşa kadar uzayabilir. Adana Lotus eğitim olarak; down sendromu almış her çocuğumuzu mümkün olan en erken dönemde tedaviye alıyoruz.

Down Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Ultrason ile fetüs’ün ense deri saydamlığı ölçümü ile birlikte risk oranı saptanır. Ultrasondaki ense kalınlığı doktorlar için önemli bir veri kaynağıdır.  Bunun yanında yapılan “İkili tarama testi” ile teşhis konulur. Hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılan USG ve kan testi (ikili test) birlikte yapıldığında; %90 civarında down sendromu tespit edilebilir. Bu veri %100 bir veri olmamakla, birlikte saptanan aralığa göre tanı koymaya yardımcı olur.

Down Sendromu Önlenebilir Mi?

Down sendromu, döllenmeyle birlikte oluştuğundan hamilelik döneminde  ve sonrasında maalesef ki; önlenemez. Bu durum genellikle bebeğin doğumundan önce saptanır.

 Bunun için yapılması gereken risk grubundaki gebelere, gebeliğin ilk aylarında kesin tanı testlerini uygulamak ve down sendromlu olduğu kesinleşen fetüs ile ilgili anne ve baba adayına down sendromu hakkında, ayrıntılı genetik danışmanlık hizmeti verilerek ailenin bilgilendirilmesini sağlamaktır.