Çocuklarda İşitme Kaybı

İşitme kaybı dışarıdan duyulan sesleri duymada güçlük çekme, işitme hassasiyetindeki azalmadır.

İşitme Kaybı Dereceleri

Normal 0-15 dB Normal işitme
Çok hafif  16-25 dB Bazı sesleri ayırt etmede güçlük
Hafif 26-40 dB Konuşma sesleri duymada güçlük
Orta 41-55 dB Karşılıklı konuşmaları anlamada güçlük
Orta ileri 56-70 dB Konuşmaları takip etmede güçlük
İleri 71-90 dB Sadece şiddetli sesleri duyabilme
Çok ileri 91 + Çok yüksek şiddetli sesleri duyabilme

İşitme Eğitimi

Terapist ve çocuk ile konuşma dili kullanılarak etkin iletişim kurabilmek için gerekli olan ses, konuşma ve dinlemeyi amaçlayan bir eğitimdir.

Sesi Fark Etme 

Sesin varlığına ve yokluğuna tepki verebilme becerisidir. Birey sese şartlandırıldıktan sonra sesi her duyduğunda davranışsal tepki vermese ve bunu tekrar edebilmesi beklenir.

Sesi Ayırt Etme

İki veya daha fazla ses arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt etme yeteneğidir. Bireye ilk ses verildikten sonra verilen ikinci sesin aynı ya da farklı olduğunu ayırt etmesi beklenir.

Sesi Tanıma 

Duyduğu sese davranışsal tepki verme, bir resimden gösterme, yazma ya da duyduğu sesi tekrar etme ile gözlemlenen bir beceridir. Sesi tanıma çalışmalarında ev içi ve dışı sesler insan sesleri gibi çevresel sesler kullanılmalıdır.

Sesi Anlama

Bireyin verilen yönergeyi takip edebilme, sorulara cevap verebilme ve karşılıklı konuşmayı sürdürebilmesi ile gözlemlenen beceridir. Doğal yaşantıda basitten zora doğru etkinlikler yapılmalıdır.

İşitme Engelli Bireylerde Cihaz Seçimi

İşitme cihazı; İşitme kaybı olan bireylerin sesleri duyabileceği seviyeye ulaştıran elektronik aletlerdir. Çok hafif derece ve total derece işitme kaybı dışında tüm kayıplarda kullanılabilir. İşitme cihazı; kulak arkası, kanal içi, gözlük tipi ve cep tipi olmak üzere 4’e ayrılır.  Pediatrik grupta en çok tercih edilen cihazı türü kulak arkası işitme cihazıdır. 

Koklear İmplant

İleri ve çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazından yeterli fayda sağlayamayan bireylerde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu sistem, işitsel siniri elektriksel uyarılar yoluyla doğrudan uyaran bir cihaz olup iç kulağa cerrahi müdahale ile yerleştirilir.

İşitme Cihazı ve Koklear İmplantın Farkı

İşitme cihazı çevresel sesleri yükseltip doğrudan kulağa iletirken, koklear implant sesi yükseltmeden sinyalleri doğrudan işitme sinirine iletir.

Koklear İmplant Kimlere Uygulanır

İleri ve çok ileri derecedeki sensörinöral işitme kaybı yaşayan ve doğuştan işitme kayıplı olan bireylere uygulanabilir.

İmplant Çeşitleri

  • Orta kulak implant
  • Kemiğe implant
  • Koklear implant
  • Beyin sapı implant